top of page
Drog- och spruta

Vaccination

Se till att din häst är vaccinerad för att minska smittspridning och onödiga sjukdomar. Jag vaccinerar mot hästinfluensa, stelkramp, kvarka, EHV (herpesvirus) och botulism.

 

Om du ska tävla med din häst är det svenska ridsportförbundets regler som gäller. Läs mer om vaccinationsregler här.

Flicka med häst

Ett sista farväl

Till slut kommer tyvärr alltid dagen då man måste säga farväl och låta sitt djur få somna in. Det är viktigt att hästen får ett värdigt avslut och inte ska känna sig rädd in i det sista. Först brukar hästen få lite lugnande och därefter kan man antingen ge en spruta med avlivningsvätska direkt i blodet eller så använder man en bultpistol där hästen snabbt och smärtfritt bedövas. Efteråt måste man ta ställning till vad som ska göras med kroppen. Vill man begrava hästen hemma måste man ansöka om tillstånd för detta. Man kan också kontakta Svensk Lantbrukstjänst som kan komma och hämta kroppen. Har du fler funderingar kring avlivning är du alltid välkommen att ringa så diskuterar vi vad som passar bäst i din situation.

Häst Stall porträtt

Gårdsbesiktning

Ska din häst säljas eller försäkras kan du behöva göra en besiktning. Jag kommer hem till dig och gör besiktningen hemma på gården. Jag har inte möjlighet att utföra röntgen.

Image by Lisa Lyne Blevins

Kolik

Kolik är ett akut tillstånd och hästen behöver få behandling direkt. Symtom på kolik kan vara väldigt olika men typiskt är att de blir oroliga, skrapar med frambenen, tittar åt magen, rullar sig och får hög puls.

​

Kontakta jourhavande veterinär om du misstänker att din häst har kolik. I Värmland finns Distriktsveterinärerna att nå dygnet runt.

Utbildning av Föl

Tandvård

Hästens mun och tänder behöver kontrolleras regelbundet. Jag har vidareutbildning i hästens munhåla via SLU i Uppsala.

​

Sår, hakar och foderinpackningar är vanliga besvär som jag behandlar.

​

Jag hjälper dig dessutom gärna med att passa in och föreslå bett till din häst utifrån anatomin i hästens mun.

20181212_110153.jpg

Sårskador

Om din häst har fått ett djupt eller stort sår är det ofta en bra idé att sy, men tänk också på att små sår kan vara väldigt lurigt om de sitter i närheten av en led, låt därför alltid en veterinär kika om du känner dig osäker. Sårskador ska helst sys inom 4 timmar. Kontakta mig för att höra om jag har tid att komma inom de närmaste timmarna.

ridlektioner

Pass och chipmärkning

Har du en häst som behöver ID-märkning och  signalementbeskrivning för att få pass eller tilläggsregistrering?  Då kan jag ordna det!

bottom of page