Drog- och spruta

Vaccination

Se till att din häst är vaccinerad för att minska smittspridning och onödiga sjukdomar. Jag vaccinerar mot hästinfluensa, stelkramp och botulism. Om du ska tävla med din häst är det svenska ridsportförbundets regler som gäller. Läs mer om dem här: https://www.ridsport.se/tavling/Smittinfo/Vaccinationer

Flicka med häst

Ett sista farväl

Till slut kommer tyvärr alltid dagen då man måste säga farväl och låta sitt djur få somna in. Det är viktigt att hästen får ett värdigt avslut och inte ska känna sig rädd in i det sista. Först brukar hästen få lite lugnande och därefter kan man antingen ge en spruta med avlivningsvätska direkt i blodet eller så använder man en bultpistol där hästen snabbt och smärtfritt bedövas. Efteråt måste man ta ställning till vad som ska göras med kroppen. Vill man begrava hästen hemma måste man ansöka om tillstånd för detta. Man kan också kontakta Svensk Lantbrukstjänst som kan komma och hämta kroppen. Har du fler funderingar kring avlivning är du alltid välkommen att ringa så diskuterar vi vad som passar bäst i din situation.

Häst Stall porträtt

Gårdsbesiktning

Ska din häst säljas eller försäkras kan du behöva göra en besiktning. Jag kommer hem till dig och gör besiktningen hemma på gården. Jag har inte möjlighet att utföra röntgen eller utökad tandkontroll.

Image by Lisa Lyne Blevins

Kolik

Kolik är ett akut tillstånd och hästen behöver få behandling direkt. Ring 0760075626 för att höra om jag har möjlighet att komma på direkten, annars måste ni ringa en jourhavande veterinär. Symtom på kolik kan vara väldigt olika men typiskt är att de blir oroliga, skrapar med frambenen, tittar åt magen, rullar sig och får hög puls.

Utbildning av Föl

ID-märkning

Har du en häst som behöver ID-märkning och  signalementbeskrivning för att få pass. Då kan jag ordna det! Boka gärna tid i onlinebokningen.

20181212_110153.jpg

Sårskador

Om din häst har fått ett djupt eller stort sår är det ofta en bra idé att sy, men tänk också på att små sår kan vara väldigt lurigt om de sitter i närheten av en led, låt därför alltid en veterinär kika om du känner dig osäker. Sårskador ska helst sys inom 4 timmar. Ring mig för att höra om jag har tid att komma inom de närmaste timmarna.

ridlektioner

Övrigt

Verkar din häst sjuk, har fått en skada eller är det något som inte känns helt rätt, ring så pratar vi om det, ibland kan det räcka med rådgivning över telefon.